Wat komt er allemaal kijken bij het maken van een film.

Bij het maken van een film maak je gebruik van shots en camerastandpunten. Hieronder zie je daar voorbeelden van. Het gebruik hiervan zorgt ervoor dat de film niet een 'saai' lang shot wordt, maar dat je dicht bij een scene kan komen en er weer afstand van kunt nemen. Dit zorgt ervoor dat je als publiek wordt meegenomen met de camera. Zo zorgt een close up ervoor dat je bijvoorbeeld dicht bij de emotie van een acteur komt terwijl een long shot je de weidse omgeving kan laten zien waar het zich afspeelt.

Shots

Long shot: de omgeving is belangrijk.

 

Medium shot: een persoon is vanaf het middel te zien.

Full shot: de personen zijn volledig in het scherm weergegeven.

Close up: Je komt dicht bij personen. In dit voorbeeld kom je dicht bij het intieme moment van de twee hoofdpersonen uit twilight. Zo leef je meer mee met hun emoties en hun band.

Extreme close up: Je komt zeer dicht bij een persoon of voorwerp. In het voorbeeld kom je dicht bij Harry potter waarin je in zijn bril de reflectie ziet van Perkamentus/Dumbledore die sterft en uit het raam valt. Zo zie je tegelijk de actie en de emotie in Harry zijn ogen.

Camerastandpunt.

Vogelperspectief: met behulp van een camerakraan of een helicopter worden scenes van bovenaf gefilmd.

Kikkerperspectief: de camera kijkt vanuit een laag standpunt omhoog. Zo kan je nog meer benadrukken dat iets groot en/of bedreigend.

Two shot: Twee personen in medium shot bij elkaar geplaatst. De personen gaan hierin samen een dialoog/actie aan.

Mastershot
Hieronder een voorbeeld van een mastershot in Children of Men met Clive Owen. Een mastershot is een scene die in een take is genomen. Er is niet in gemonteerd. De onderstaande voorbeelden bestaan uit gemonteerde scenes en mastershots.

Bij een mastershot is de regie enorm belangrijk. Al de figuranten moeten op het goede moment binnen/langs komen lopen en de explosies moeten op het goede moment afgaan.

Hieronder zie je twee filmpjes met grappige insteek. In de eerste zie je een trailer voor de game Modern Warfare 3. Hoe zou het zijn als je in real life in een oorlogsgebied zou gaan vechten als een Vet (iemand die heel goed kan gamen) of een Noob (een nieuweling).

In het tweede filmpje zie je allerlei filmfragmenten waarin je ziet dat er in bijna elke film tegenwoordig gebruik gemaakt wordt van dezelfde geluidseffecten. In dit geval de Wilhelm scream (schreeuw). Let maar eens op tijdens een actiefilm die je binnenkort gaat kijken of je de Wilhelm scream kan herkennen

Hieronder zie je de bos scene uit en 'the making of' van de film Sherlock Holmes: a Game of Shadows. Heel mooi om te zien hoe de camera op verschillende manieren wordt gebruikt. Let ook op de plekken waar het green screen zit, waarop later met behulp van de computer(animatie) een achtergrond in wordt gezet.

Hieronder de begin scene van de film Blade Runner (de film start pas na 3.00 minuten). De film is gemaakt in 1982. In die tijd was het gebruikelijk om maquettes te maken van de omgeving, zoals steden, gebouwen, vliegende auto's, etc.
Het grote voordeel daarvan is dat in de tegenwoordige geremasterde Blu-ray versies de kwaliteit nog steeds heel groot is, terwijl het moeilijk is om de, tegenwoordig veelvuldig gebruikte, computeranimaties scherper en beter te maken.